Bugun...

Dört Dörtlük Maç!

 Tarih: 31-01-2024 13:00:00
Burak Horuz

Selim Çetinkaya U18 Play of 4. Maçında Kahramanmaraş İstiklal Spor ile Kahramanmaraş spor karşı karşıya geldi. Kazanan için 6 puan değerinde olan müsabaka 4-4 beraberlikle sonuçlandı. Bu skor 3. Olarak arkada gelen Türkoğlu Gençlerbirliği u 18 takımının da liderlik umudunu artırdı.

İlk yarı 2-0 öne geçen İstaklal spor ikinci yarı Kahramanmaraş spor un attığı 4 gol ile son 10 dakikaya 4-2 geride girdi. Temposunu artıran İstiklal spor maçı 4-4 e getirmesini bildi.

 Müthiş bir heyecana sahne olan maç müthiş geri dönüşlerle seyircilere büyük zevk verdi. İki takım da alkışı hak ederek play offa yakışan bir maç oldu.
Karşılaşmaya İstiklal spor teknik direktörü Ali Gitmiş 4-1-4-1 oyun sistemiyle ile başladı. 


Orta sahadan olgunlaştırabildikleri topları kanatlara aktararak rakip için tehlikeli olabilecek ataklar yaptılar. 


Stoper Emre Akpınar geriden oyun kurarken çok rahattı ve ayakları çok temiz. Pozisyon bilgisi iyi. Hava topları sağlam. Kendini geliştirebileceği alanların başında oyuncunun hız ve sürati var gibi görünüyor.


Sol açık Osman Ceyhan attığı fuleli koşularla rakip sağ beki Orhan Poyrazı çok zorladı. Zaman zaman iki oyuncu da birbirine zorluklar çıkardı. Deprem sonrası Osman Ceyhan bireysel gelişim olarak üstüne koymuş görünüyor. 

Güçlü fiziği dışında devamlılık, top sürme ve top hakimiyeti konusunda ligimizin umut vaat eden oyuncuları arasında görünüyor. 


Sağ açık Berat Altun ise çok istekli görünmesine hızlı olmasına rağmen Osman Ceyhan kadar tehlike yaratamadı. Berat her pozisyonda zorlamak istediyse de kendini de yordu. 


Bazen topu rahatlatarak nefes alması pozisyonunu kullanması ikiye birlerle hızını birleştirmesi Berat için daha faydalı olabilir. 


Orta saha olarak 10 numara mevkisinde oynayan Tarık Yalcın maçın da heyecanıyla oyunu yönetmek de ve sorumluluk almak da zorlandı. Teknik kapasite olarak çok beğendiğim, top ayağına yakışıyor.

Tarık maçın kritik zamanlarında oyun gidişatına göre heyecanını yenip liderlik yapabilirse bu oyuncu çok başka yerlere gidebilir. Çünkü 10 numara demek sadece top ile iyi işler yapabilmekten öte liderlik yaparak takıma ritim vermeyi bilmek demek. 


Gel gelelim takımın etkili forveti Melih Kalender’e. Lig boyu takımın gol yükünü çeken Melih bu maçta da  gollerini atarak bitiricilikteki becerisini gösterdi. İstiklal spor için maçın adamı oldu diyebilirim. Attığı aşırtma golü özgüvenini, boş kaleye attığı gol fırsatçılığını, penaltı golü ise oyuncunun rahatlığını gösteriyor.

 Bu alanlarda daha çok gelişim beklenebilir. 
Bireysel oyuncuların performansını değerlendirmekten öte takım olarak İstiklal spor da; her oyuncu kendi mevkisini benimsemiş görünüyor. 


Ne yaptığını bilen bir takım var diyebilirim. Oyun kurulumdan tutun da kanatların topu alarak forvet ile sonuca gitmesi bir anlayışın futbol aklının olduğunu gösteriyor. Bu konularda Ali Gitmiş’i tebrik ediyorum..


İstiklal sporu eleştireceğim en önemli nokta şu: Oyuncuların maç içinde skora göre oyun seçmesi. Motivasyonlarının skora göre olması. 90 dakika sahada her an futbolun doğrularını yapmak için herkes mücadele etmeli. Alt yapılarda kaldı ki u18 bence alt yapı değil, sonuç odaklı oyun değil süreç odaklı, futbolun doğrularının her an yapılması gerektiği; sporcularda disiplin ve oyun anlayışına bağlılığı ifade eder.


Gel Gelelim Kahramanmaraş spora… Kahramanmaraş spor u 18 teknik direktörü Kadir ARDIÇ karşılaşmaya 4-2-3-1 oyun anlayışıyla çıktı. Özellikle rakip kanat oyuncuların etkililiğini ortadan kaldırmak için kanat oyuncularını merkeze yönlendirerek orta saha ve defansif orta saha da her alanı kapatmak iyi bir taktikti bence.  


Orta sahada kalabalık olarak topu kazanmak ve bulduğu ataklarda dikine ve hızlı oyunlarla sonuca gitmek istedi Kadir Ardıç. Ve atılan 4 gol de böyle gerçekleşti. 
Özellikle bu sistemde gezgin forvet oynayan ve bence maçın oyuncusu olan Resul Kökenez 3 gol ile müthiş işler yaptı. Attığı gollere baktığımda profesyonel oyuncuların bile zorlanacağı pozisyonları bitirmesini bildi. 


Önemli maçlarda bu tür sakinlikte bu derece başarılı bitiricilik oyuncunun kimsede olmayan en önemli özelliklerinden. Topu almadan önce oyunda kalması, pozisyonları koklaması; topu aldıktan sonra birebirlerde çalım becerisi ve hızlanması pozisyona göre stoperlere üstünlük sağlaması Resul Kökenez i maçın oyuncusu yaptı. 


Özellikle orta sahada önünde bulduğu topu alması rakip stoperlerin önünde hızlanması , pozisyonunu koruyarak stoperin önüne geçmesi yorulmadan en hızlı olduğu an da bu kadar sert bir vuruşla golü atabilmesi 8  golün arasındaki en güzel goldü bence.
Bu oyun siteminde stoper de Bilgehan Çopur sakin kalmasını bildi. Ayakları iyi hava toplarında başarılı. 


Stoper için fiziksel gelişimi iyi ancak bence daha çok kütle kazanmaya ve güçlenmeye ihtiyacı var. Oyuncunun en beğendiğim özelliği pozisyon bilgisi. Bunun yanına hız, sürat ve güçlenmeyi başarabilirse iyi yerlere gelebilecek bir oyuncu. 


Orta sahada Muhammed Poyraz ı ben çok beğeniyorum. Onu izlerken sanki Galatasaray’daki Lucas Torera yı izliyor gibi düşlüyorum. 

Alan boşluklarını kapatması sahipsiz topları kazanması oyunu yönetmesi ayaklarının al verlerde temiz olması gelişimi açısından önemli özellikler. Şutları konusunda oyuncunun kendini daha çok geliştirmesi gerekebilir. 


Harun Batuhan Ceyhan ve Melih Kürtül maçın ilk yarısında nerdeyse yok gibi oynadılar. Hem baskılarda geç kaldılar hem de top almak için yeterli aksiyonlarda bulunamadılar. Harun Batuhan Ceyhan özellikle ikinci yarı top ile final paslar yapması gösterdi ki oyuncunun daha çok topla buluşması onu daha iyi yapabilir. Asist yapma konusunda maharetleri olabilecek bir oyuncu. 


Melih ise bu maç heyecandan mıdır bilemem çok koştu ama tabiri caizse kaçak dövüştü diyebilirim. Ortasaha olarak topla daha çok buluşarak sorumluluk alması top kazanması ve kendi heyecanını yenmesi gerekebilir.
1 gol atan ve hızıyla ve isteğiyle taktir ettiğim oyunculardan Emin Can Güzeltaş temposuyla rakibi çok zorladı. İçeriye girebildiğinde gol atabilen çizgide iyi çalımlar atabilen Emir Can savunma konusunda da diri kalabildi.

 Oyuncunun kanat olarak çizgiden daha çok orta yapabilmesi, forvet oyuncularına daha çok şans yaratabilmesini isterdim bu alanda daha çok çalışmalar yapabilir. 
Forvet oynayan Kahramanmaraş spor oyuncusu Ali Bilgiç ise bu maç ta temponun altında kaldı. Fiziksel olarak stoperlerin arasında kayboldu. Top tutma konusunda zorlandı. 


Pas bağlantılarına gelemedi. Maç heyecanına vermek gerekebilir. Forvet oyuncusu olmadığı için kendi mevkisi dışında oynamak zorunda kalması da oyuncuyu zorlamış olabilir.
Aslında Kahramanmaraş spor un kadro imkanı olarak daha kısıtlı bir kadrosu var, daha önceki senelerde u 16 oynayan, transfer yapmadan, mevcut kadroyu koruyarak üst yaş kategorisinde gelişimlerini devam ettirmek isteyen; u 18 kategorisinde de üstüne koyarak devam eden bir yapılanma söz konusu. Kadrolarındaki oyuncular en az 3 senedir aynı kadroda oynayan oyuncular. Bu anlamda da oyuncu gelişimlerinin devamlılığı konusunda her sene play off oynayan Kahramanmaraş spor altyapısını tebrik ediyorum. Hocası Kadir Ardıç ı Kahramanmaraş sporun kapılarını herkese açık tutarak hepsi bizim çocuğum anlayışıyla her oyuncuya bir şey katmasını taktir ile karşılıyorum.


Her iki takımı ve emektarlarını taktir ediyorum.. Bunun gibi rekabetlerin artmasını temenni ediyorum..

Bence bu gibi maçlar ders olur ama anlayana.. Ne de olsak bu maçı kazandık, aman! bu maçı çevirmeliyiz gibi düşüncelerden ziyade oyun içerisinde her an ne kadar gelişim gösterebilirim diye düşünen oyuncular iyi yerlere gelebilirler. Sürat, çeviklik, güç, dayanıklılık, kondisyon, teknik ve devamlılık konularında her oyuncu kendini maçta her an zorlamalıdır. 


Birkaç dakika dinleneyim skoru aldık düşüncesi, faul olsun maç dursun, topu şöyle bir vurayım nefes alayım düşünceleri oyuncularında gelişimlerini engelleyen düşünce tipleridir. Top oyunda kalsın ve topla buluşayım bir beceri ortaya koyayım, takımca iyi işler yapmalıyız, kritik anlarda kendimi göstermeliyim gibi oyun içi düşünceler oyuncuların kendini geliştirecek odak noktası. 
Şunu da unutmayalım: Rehavete kapılan sonuca göre futbol oynayan takımlar her an avantajını kaybedebilir. Futbolun güzelliği de burada belki de.. Önce işini, sonra rakibini ciddiye alarak saygı duyarak, futbolun doğrularını yapmak forma rekabetine girmek antrenmanlarını ve bireysel egzersizlerinizi disiplinle yapmak sizi iyi sporcu yapar. 


Başarının ve saygının da kaynağı tam olarak da bu değil mi?

 

  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI